Dobra restauracja – Sushi i inne dania kuchni japońskiej
Sushi to tradycyjna potrawa japońska, składająca się z ryżu z dodatkiem octu ryżowego oraz często z warzywami, grzybami, wodorostami nori oraz z kawałkami ryb. Do sushi serwuje się sos sojowy (w jakim zanurza się sushi) i marynowany imbir, który żuje się aby oczyścić kubki smakowe. Do sushi często podaje się zieloną herbatę.
Restauracja japońska oferuje różnorodne potrawy kuchni azjatyckiej. Posiłki zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe. W menu można znaleźć dania składające się z ryb morskich, drobiu, świeżych owoców i warzyw oraz oleju sezamowego. Często używa się produktów sojowych (oleju, tempeh albo pasty miso). Kuchnia azjatycka jest zarazem pyszna, jak i zdrowa!
Restauracje takie z reguły dbają o estetykę wnętrza. Same potrawy prezentują się znakomicie, a minimalistyczny wystrój restauracji stwarza niepowtarzalny nastrój. Restauracje takie podają to, co najlepsze w kuchni koreańskiej, japońskiej czy nawet wietnamskiej. Wszystkie składniki serwowane są w niewielkich miseczkach. Potrawom dodają smaku przyprawy takie jak: czosnek, zielona cebula, imbir, ocet czy sezam.
Restauracja taka podaje mnóstwo dań, których bazą jest ryż, do którego dorzuca się mięso, warzywa czy ryby. Pozostałymi istotnymi składnikami kuchni koreańskiej są: doenjand (pasta zrobiona ze sfermentowanej soi) i kimchi (produkt przyrządzany ze sfermentowanych ogórków, kapusty oraz rzodkwi). Najpowszechniejsze dania koreańskie to: bap, juk, jeotgal oraz jeon. Restauracja azjatycka oferuje tradycyjne dania kuchni japońskiej: dania rybne, owoce morza, wodorosty i warzywa, zupy sporządzane bezpośrednio na stole, moczone we wrzątku mięsa, ryby i warzywa.